Unieke zaag-kloofmachine

De SpaltFix K-650 Vario mobiel is de eerste machine van dit formaat en deze capaciteit die Stierman De Leeuw in Nederland heeft geleverd.

BIJOL – De firma Sterhout uit het Friese Boijl op zoek naar een machine die forse houtstammen met een diameter van 65 centimeter kon verwerken, voorzien zou zijn van een verlengde aanvoertafel voor lange boomstammen en daarbij ook nog eens in de eigen huisstijlkeur kon worden gespoten. Sterhout vond de perfecte oplossing in de Posch SpaltFix K-650 Vario mobiel, geleverd door de firma Stierman De Leeuw uit Apeldoorn. Stierman De Leeuw is leverancier van bos-, tuin- en parkbenodigdheden en in Nederland de exclusieve importeur van het gerenommeerde merk Posch.

De K-650 is uitgerust met een PowerCut zaag en verlengde aanvoertafel die stammen met een diameter tot 65 centimeter en lengte van 5 meter kan verwerken. Maar het bijzondere detail zit hem in het AutoSplit kloofmes, dat met 16 ton kloofkracht moeiteloos en automatisch het hout splijt. Dit in tegenstelling tot andere kloofmachines, waarbij het hout tegen het kloofmes wordt geduwd. Zelfs keihard beukenhout wijkt zonder problemen voor het X-vormige kloofmes dat het hout in vierkante blokken van constant formaat splijt.
En dat is nog niet alles, want de machine kan worden ingesteld voor de productie van grote massieve blokken tot kleine blokken hout. Elk gewenst formaat is instelbaar met een kantlengte tussen 5 en 15 cm en een bloklengte tussen 25 tot 50 cm. De machine is volledig elektronisch bediend voor een nog hogere bedrijfsveiligheid.

Snel wisselen van zaagketting

Het ontwerp van de K-650 is ook op andere punten slim te noemen. De machine combineert twee arbeidscycli in één, namelijk zagen en kloven, waardoor het werk vele malen sneller kan worden uitgevoerd. De zaagkettingen kunnen binnen een minuut gewisseld worden, dit was voorheen voor de machinist doorgaans een tijdrovende klus. Ook is de machine uitgerust met een zeef mechanisme die er voor zorgt dat de het kleine afval aan het einde van de transportband kan worden opgevangen in een container. Zo blijft het hout schoon en nagenoeg vrij van afvalhoutjes. De kers op de taart is de cabine, die naar wens van Sterhout is uitgerust met klimaatbeheersing en een geveerde stoel, zodat de machinist comfortabel kan werken.

DELEN