PGGM creëert eigen stukje ‘Nationaal Park’

Het park rond het hoofdkantoor van PGGM is overdag zowel voor de medewerkers als voor omwonenden toegankelijk.

ZEIST – De waarde van natuur wordt in deze corona-tijd steeds meer herondekt, ook door het bedrijfsleven. Zo heeft het hoofdkantoor van PGGM in Zeist haar eigen Heuvelrug Voorbeeldtuin geopend. Deze bestaat voor minstens 60 procent uit groen, er wordt gifvrij getuinierd, de tuin biedt beschutting voor vogels en insecten en heeft inheemse planten die passen in de omgeving.

Naast heel veel verschillende inheemse planten zijn er een insectenhotel, vogelnestkasten en een broeihoop. Verschillende vogels vinden hier een plekje om hun nest te bouwen in de holtes, kieren en scheuren van de oudere bomen. De insectenhotels worden bezocht door metselbijen, mieren, kevers, vliegen, vlinders, wespen en lieveheersbeestjes. De ‘broeihoop’, het opgestapelde dode hout en snoeiafval, biedt een welkome verstopplek voor bosmuisjes en egels.

Een wadi

In het zuidelijke deel van het park ligt een wadi; het ‘paradepaardje’ van deze Heuvelrug Voorbeeldtuin. Dit is een verlaagde plek waar tijdelijk water in opgeslagen kan worden. Ook in particuliere tuinen zijn wadi’s een goede manier om water op te vangen tijdens zware buien en veel neerslag. Bovendien bieden ze een geschikte leefruimte voor amfibieën zoals kikkers en salamanders die zich thuis voelen tussen de inheemse planten zoals moerasspirea en koekoeksbloem. Vanaf deze plek is er bovendien een mooie doorkijk naar de rest van het park. Ruimte geven aan lokale biodiversiteit past in het streven van PGGM bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Van harte welkom

Het park rond het hoofdkantoor van PGGM aan de Noordweg-noord in Zeist is overdag zowel voor de medewerkers als voor omwonenden toegankelijk via verschillende wandelpaden. Tuinmeubilair is gemaakt van hout afkomstig van omgewaaide bomen op het terrein.
De voorbeeldtuin van PGGM maakt deel uit van ‘Heuvelrugtuinen’, een initiatief van Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie. Met ondersteuning van zes Heuvelruggemeenten en diverse trouwe sponsoren kunnen zij dit project realiseren.

Nadere informatie: www.jouwheuvelrugtuin.nl.

DELEN