Nieuwe voorzitter NVTB wil vakgebied verder ontwikkelen

GROU – Dick Oosthoek is sinds december 2020 de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen. Hij volgt Ceciel van Iperen op. Bij de NVTB wil hij zich focussen op het taxatiemodel, “daar wordt nog wel eens mee geworsteld”. Verder vindt hij het belangrijk om als vereniging het taxatieschema te blijven uniformeren en controleren. Een nieuwe uitdaging is de zoektocht naar de taxatie van de boom ‘als geheel’, inclusief de ecologische en economische waarde.

De NVTB is een organisatie die bekend staat om zijn expertise op het gebied van taxaties van bomen bij schade of verwijdering. Met zijn 42 leden waaronder 34 praktiserende boomtaxateurs is de vereniging continu bezig met het waarborgen van de uniformiteit en professionaliteit van taxaties. De kwaliteit wordt gewaarborgd door bij taxateurs regelmatig een kwaliteitstoets af te nemen. Maar er is meer gaande. Zo worden de meeste taxaties momenteel gebaseerd op de kosten van de kap en de herplant en het beheer door middel van stichtingskosten en een ontstane boomschade. Maar de vereniging ziet op termijn ook mogelijkheden om ook andere aspecten die de waarde van een boom bepalen mee te nemen.

Uitdagingen

“Want”, zegt Oosthoek, “mensen zijn zich bewuster geworden van hun leefomgeving. Er zijn vaak discussies over hoe we omgaan met onze bossen, en veel meer mensen zien de waarde in van een boom.” De voorzitter heeft het over bijvoorbeeld de ecologische, economische maar ook belevingswaarde. Deze waarden van een boom worden nu nog niet meegenomen bij het taxeren van een boom.

Herstellend vermogen

Maar er is nog een uitdaging die ligt te wachten. De Hoge Raad sprak in 2017 over het herstellend vermogen van een boom. “Dat houdt in dat niet iedere schade ervoor zorgt dat een boom doodgaat. Je kunt de tijdelijke, zelfs herstellende schade niet altijd uitdrukken naar een economische schade. Je zou natuurlijk elke 5 jaar terug kunnen komen naar een boom, maar dat is niet altijd haalbaar in het kader van de schadevergoeding. We zijn daarom op zoek gegaan naar een nieuwe methode om beschadigingen aan bomen te taxeren. Het bepalen van een schade aan een boom wordt dus lastiger, maar tegelijkertijd is dat een mooie uitdaging”, aldus Oosthoek.

Vakgebied

Om een NVTB-boomtaxateur te worden is het belangrijk om een bepaalde kennis van bomen te hebben, en die kennis wordt getoetst door vaktesten. Wanneer je voor deze testen bent geslaagd, kun je als NVTB-boomtaxateur aan de slag. “En naast de technische vakinhoudelijke groenkennis is een hbo werk- en denkniveau de basis voor dit werk.”

Het vakgebied lijkt voor mensen misschien stoffig, maar dat is het niet, volgens Oosthoek. “Er werken veel bevlogen mensen in dit jonge vakgebied. Het vak Boom-onderhoud is nog maar 40 jaar oud, en nog volop in ontwikkeling. De juridisering van onze maatschappij vraagt oplettendheid en accuraatheid bij het opstellen van rapporten. Als vereniging grip houden op uniformiteit in combinatie met verbeteringen van het taxatiemodel blijft ons nog wel even bezig houden.”