Nieuwe forwarder voor Noest

De nieuwe forwarder is voorzien van een ijzeren rupssysteem met verhoogd rubberen middengedeelte, zodat er ook op verharding kan worden gereden.”

STEGEREN – Noest Bos- & Landschapsbouw en Boomverzorging uit het Overijsselse Stegeren heeft onlangs een nieuwe Novotny LVS 722 forwarder aangeschaft, de eerste forwarder van dit type in Nederland.

Directeur Niels Obdam vertelt: “Wij hebben deze machine aangeschaft omdat we op zoek waren naar een machine met wat meer capaciteit dan onze huidige forwarders, de 4.2 tons loglander LL84B en de 6.0 tons Entracon EF 60, zonder te moeten inleveren op de wensen qua bodemdruk.
Deze combinatie hebben we gevonden bij de Tsjechische machinefabrikant Novotny. Na diverse gesprekken en bezichtigingen zijn we in Oost-Duitsland bij een LVS 720 met rupsuitvoering gaan kijken. Deze forwarder werd ingezet op een moerasachtige ondergrond. Het was vooral het minimale structuurbederf van de bodem dat ons enorm aansprak. Deze omgeving komt redelijk overeen met de ondergrond waarop onze werkzaamheden veelal plaatsvinden.”

De natte terreinen met geringe draagkracht vragen om een passende oplossing, aldus Obdam. “We zien dat het vaak lastig is om met de ijzeren rupsen een mooie locatie te vinden waar het hout en takhout op klampen gezet kan worden, zodat de versnippercombinatie en de vrachtwagens het materiaal af kunnen voeren. Dit probleem hebben we nu kunnen tackelen door dit ijzeren rupssysteem met verhoogd rubberen middengedeelte, waardoor er op de verharding kan worden gereden zonder hier schade aan te veroorzaken. Een groot bijkomend voordeel is ook dat we bij de grote landschappelijke projecten welke we geregeld uitvoeren niet na iedere uitgereden houtwal de machine op een dieplader hoeven te laden en bij de volgende houtwal weer af te laden.”

Technische gegevens:

Novotny LVS 722
8500 kg eigen gewicht
7500 kg laadvermogen
15 stére laadvolume
63 cm Bodemvrijheid
220 graden roterende cabine
7,5 tons lier

Kraan
Epsilon C50F86
8,6 meter

Aandrijving
Hydrostatisch met mechanische differentieel
8×8
NAF tandem bogies en assen

Rupsen
Breedte 75 cm
Opstaand rubber midden gedeelte
Bodemdruk ongeladen 0,357 kg/cm²
Bodemdruk geladen 0,563 kg/cm²

DELEN