Jaarbijeenkomst PEFC 2019

Deze middag zal onder andere ingegaan worden op de vraag of biomassa uit een duurzaam beheerd bos nog wel langer is aan te merken als duurzame energiebron.

DRIEBEREN – De jaarbijeenkomst van PEFC Nederland staat in de agenda voor donderdagmiddag 31 oktober om 14.00 uur in Driebergen. De richting en het doel van de organisatie PEFC zijn actueler dan ooit: het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen zichtbaar maken voor de samenleving.

Wereldwijd wordt 10 procent van het bos gecertificeerd duurzaam beheerd. Dit getal stijgt al een aantal jaren niet verder. Er zijn op dit moment in de bos- en houtsector echter geen succesvolle alternatieven in beeld die op dezelfde schaal impact hebben als boscertificering. In Nederland is de vraag naar gecertificeerd tropisch hout inmiddels groter dan het aanbod en er worden vragen gesteld over het al of niet duurzame gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen, bijvoorbeeld als energiebron.

Met deze verschijnselen lijkt de effectiviteit van de certificering van duurzaam beheerd bos en duurzaam geoogst hout een grens te gaan bereiken. Dat leidt tot de volgende vragen: Wat kan binnen de boscertificering worden verbeterd om de impact ervan te vergroten en welke manieren kunnen we hiervoor nog bedenken naast en/of samen met boscertificering? Houtige biomassa gebruiken als energiebron wordt steeds meer een discussie item. Is biomassa uit een duurzaam beheerd bos wel een duurzame energiebron? Moeten wij als keurmerk voor duurzaam bosbeheer op dit gebied iets gaan vinden van het gebruik van producten die uit het bos komen? Zijn er morele criteria die we kunnen gebruiken om die keuze te onderbouwen?

Sprekers

Peter-Paul Schouwenberg van RWE en Lotte Asveld van de Biotechnology and Society Group van de TU Delft zullen op deze vragen ingaan. Cees Boogaerdt, directeur van de Koninklijke Boogaerdt Groep vertelt over hun activiteiten in Myanmar. Deze houthandel werkt samen met PEFC Myanmar en PEFC International aan het ontwikkelen van een standaard voor duurzaam bosbeheer in Myanmar. Bij uitstek een omgeving waar boscertificering écht waarde toe kan voegen, maar de lokale politieke en maatschappelijke omstandigheden maken de samenwerking ook kwetsbaar voor kritiek. Is de certificering van het bosbeheer in Myanmar neokolonialisme, ontwikkelingshulp, een business opportunity of iets anders?

De middag wordt om 16.30 uur afgesloten met een hapje en een drankje. De locatie van de PEFC jaarbijeenkomst is vrijwel in het centrum van Nederland op Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen-Rijsenburg. Sparrendaal is zowel met OV als met eigen vervoer goed te bereiken.

Aanmelden kan via e-mail: info@pefcnederland.nl of telefonisch 030 693 0040.

DELEN