Digitale Beheerdersdag biedt neusje van de zalm

De laatste vrijdag van september; dat is gewoon de Beheerdersdag

Het is al bijna een vanzelfsprekendheid. Zoals de derde dinsdag in september staat gereserveerd voor Prinsjesdag zo is de laatste vrijdag is van deze maand gekoppeld aan de Beheerdersdag, de ontmoetingsdag voor iedereen die werkt in het bos, de natuur en het landschap. En daar kan zelfs corona niet tegenop, al is dit jaar de fysieke bijeenkomst ingewisseld voor een digitale variant.

Want vanachter de laptop, tablet of telefoon of een ander, misschien wel groter, beeldscherm, is het dit jaar op vrijdag 25 september mogelijk om een keur aan presentaties te volgen. En om het gevoel van de reguliere Beheerdersdag vast te houden worden de lezingen verzorgd vanaf het bekende landgoed Mariënwaerdt in Beesd.

Gerard Koopmans, Lotty Nijhuis en Barbara Groen tekenen namens de Bosgroepen en de VBNE (in samenwerking met twaalf aanvullende organisaties) voor de organisatie van deze unieke Beheerdersdag. Koopmans: “Toen het corona-virus alles platlegde en het duidelijk werd dat een fysieke bijeenkomst met ruim vijfhonderd bezoekers en standhouders niet mogelijk was, waren we er al vrij snel uit. We moesten op zoek naar een alternatief. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij deze digitale variant, waarbij de deelnemers van ’s ochtends 10.00 uur tot ’s 12.30 uur kunnen kiezen uit een gevarieerd programma.“

Cadeautje

“Inschrijven voor de Beheerdersdag is gratis, maar er is een maximum van vijfhonderd aanmeldingen”, vertelt Koopmans. “We vragen geen inschrijfgeld, omdat de Beheerdersdag moet worden gezien als een plek waar we kennis overdragen. Die kennis komt de gehele sector ten goede. Natuurlijk maken we onkosten, want we willen deze digitale variant op een professionele manier aan de man brengen, maar aan de andere kant mis je de sociale component. De Beheerdersdag heeft ook een grote mate van gezelligheid en een netwerkfunctie. Dat is nu iets lastiger. Vandaar dat het gratis is. Zie het als een cadeautje van de samenwerkende partners.”
Het drietal benadrukt dat het wat hen betreft een eenmalige variant is en dat het evenement 2,5 uur duurt, omdat een hele dag naar een scherm turen niet prettig is. Koopmans benadrukt graag direct een voordeel. “We hebben het aantal lezingen drastisch in moeten perken. Daar waar we normaal misschien wel 35 lezingen hebben waar bezoekers uit kunnen kiezen, daar hebben we er nu maar acht. Dat betekent dat we streng hebben moeten selecteren. Uiteindelijk zijn we dus uitgekomen bij de crème de la crème, net neusje van de zalm te selecteren, de onderwerpen waar het op dit moment allemaal om draait als we het hebben over bos- en landschapsbeheer”, aldus Koopmans, die graag nog een voordeel noemt: ”Misschien dat we dit jaar ook een geheel nieuwe groep bereiken, want hoe mooi de Beheerdersdag ook is en was, er was altijd een groep die op de een of andere manier verstek liet gaan. Die groep kan dus dit jaar heel makkelijk aanhaken.”

Programma

De Beheerdersdag begint om 10.00 uur met een opening door Hank Bartelink , directeur LandschappenNL. Na zijn welkom volgt een plenaire lezing ‘De Bossenstrategie: een sneak preview’. Rob Messelink, werkzaam bij de provincie Overijssel, gaat op deze vrijdag in op de actuele Bossenstrategie en wat daar zoal bij komt kijken. De Nationale Bossenstrategie omschrijft de uitgangspunten van de sector als het gaat om het bos. Punten als maatschappelijk belang, de multifunctionaliteit van het bos en de diversiteit komen uitgebreid aan bod. Na deze plenaire lezing kunnen deelnemers twee keer kiezen uit drie verschillende lezingen van maximaal een half uur. Het laatste half uur van 11.30 tot 12.00 uur is weer een plenair deel waarin de effecten van droogte aan bod komen, een presentatie dor Uko Vegter van Het Drents Landschap. De ochtend wordt afgesloten met ‘De Grote Online BeheerdersdagQuiz.’

Eeuwige roem

“Om de bijeenkomst zo interactief mogelijk te laten verlopen is het voor deelnemers mogelijk om tijdens de presentaties te chatten met de sprekers. De meest relevante en interessante vragen worden dan live voorgelegd aan de sprekers”, legt Koopmans uit, die benadrukt dat er voor is gekozen om de uitzending live vanaf het landgoed Mariënwardt, vanuit de Jachtkamer te laten plaatsvinden. “Het is een unieke locatie met een unieke sfeer. We willen toch iets van die sfeer overbrengen. Hoe we dat precies gaan doen blijft nog een verrassing. Dat is ook reden dat we aan het eind een quiz doen. Je moet dan aan een soort van Yahoot-achtige setting denken. Niet al te serieus , maar gewoon voor de lol, want de Beheerdersdag staat ook voor plezier, ontspanning en gezelligheid. De prijs? Ik denk de eeuwige roem als winnaar van de eerste digitale BeheerdersdagQuiz.”

Vol=vol

Groen benadrukt nog graag dat inschrijven noodzakelijk is, omdat vijfhonderd aanmeldingen het maximum is. Niet te lang wachten met inschrijven is belangrijk, want vol=vol. “Je schrijft in via Beheerdersdag.nl. De dag tevoren ontvang je dan een inlogcode. ’s Ochtends vanaf 9.00 uur kun je inloggen. Je komt dan op een soort dashboard. Je klikt op een virtuele deur op je scherm en dan kom je bij de betreffende presentatie. Vind je die minder interessant of wil je verder kijken, dan kun je overstappen naar een andere lezing. De presentaties zijn ook op een ander later moment via Beheerdersdag.nl terug te kijken.”

Eenmalig

Koopmans is trots dat er een digitale variant komt al blijft het wat hem betreft bij een eenmalige actie. “Er gaat natuurlijk niets boven de echte Beheerdersdag en ik mis nu al dat Beheerdersdaggevoel, de gezelligheid, het netwerken, de lekkere walnotenkoek bij de ontvangst, de lekkere broodjes bij de lunch, de informatiemarkt en de borrel aan het eind van de dag. Maar ik ben er trots op dat we deze variant kunnen bieden. Binnen 2,5 uur heb je de meest relevante informatie die er op dit moment in de sector leeft gratis op je scherm. En thuis kun je natuurlijk ook wel wat aan dat beheerdersgevoel doen. Bak zelf een walnootkoek. Misschien zetten we het recept wel op de site. Lijkt me geen gek idee.”

Inschrijven voor de Beheerdersdag kan via de website Beheerdersdag.nl. Er is een maximum van vijfhonderd deelnemers. Heb je je ingeschreven, maar zie je toch af van deelname meld je dan op tijd af, dan ontstaat er weer plek voor een ander.