20 jaar FSC-groepscertificaat Unie van Bosgroepen

APELDOORN – Dit jaar viert de Unie van Bosgroepen haar 20-jarig ‘FSC-groepscertificaat jubileum’. De Bosgroepen zijn er trots op om al zo’n lange tijd duurzaam bosbeheer te waarborgen met dit FSC-certificaat. Een aantal van de leden van de coöperatie was er al vanaf de start bij, en in de afgelopen jaren is het aantal Bosgroepenleden met FSC-certificaat gestaag gegroeid.

Op dinsdag 24 mei stonden de Bosgroepen stil bij het jubileum, met een feestelijke middag rond FSC-bosbeheer en FSC-gecertificeerd hout. De activiteiten vonden plaats in en rond het Aardhuis van Kroondomein Het Loo in Apeldoorn. Ook zij zijn FSC-gecertificeerd via de Bosgroepen.

De FSC-groepsleden hadden die ochtend een verplichte jaarlijkse training waarbij ze werden bijgespijkerd over de FSC-standaard. In de middag was het jubileumdeel met een mini-symposium en paneldiscussie over nut en noodzaak van boscertificering.

Minisymposium FSC

Na de lunch begon het programma voor genodigden; gasten die in verschillende hoedanigheden betrokken zijn geweest bij 20 jaar FSC-certificaat van de Unie van Bosgroepen. Een minisymposium met panelleden bestaande uit: Marjanke Hoogstra (WUR), Jan-Frans Bastiaanse (Control Union), Wyke Smit (FSC Nederland), René Klaassen (SHR) en Dirk van Hout (Stukje Natuur). De panelleden hielden een pitch van aantal minuten, waarna er aan de hand van (online) stellingen discussies met de zaal ontstonden. Over nut en noodzaak van boscertificering, uitdagingen, de meerwaarde van FSC-gecertificeerd hout, duurzaamheid en greenwashing. Een en ander was onder begeleiding van Hank Bartelink, die de zaal goed betrok en uitdaagde om de panelleden kritische vragen te stellen.

Wandeling over het Kroondomein

Wanneer je op een dergelijke bijzondere locatie te gast bent, mag een rondleiding uiteraard niet ontbreken. Aan het einde van het programma nam Arno Willems het gezelschap daarom mee voor een wandeling over het Kroondomein. Arno is rentmeester van Kroondomein Het Loo en was medeoprichter van het FSC-groepscertificaat van de Unie van Bosgroepen. Tijdens de afsluitende borrel was er ruimte om de dag te evalueren, te netwerken en ervaringen uit te wisselen tussen beheerders.

Zie ook: https://bosgroepen.nl/bosbeheer-hout/fsc-certificering/fsc-groepscertificering/