Tegenstrijdige conclusies over ACTO-top

Het Amazonegebied is het grootste regenwoud ter wereld. Ruim de helft ervan ligt in Brazilië, waardoor het land een cruciale rol speelt bij het beschermen ervan. (Foto: blackend464).

Internationale media meldden gisteren (9 augustus) dat er geen akkoord is bereikt tijdens de ACTO-top, maar Albert Ramdin, Surinaams minister van Buitenlandse Zaken, geeft aan dat het voorstel van de Braziliaanse president Lula om te streven naar de reductie van ontbossing tot nul in 2030 unaniem is geaccepteerd. Ramdin was samen met milieuminister Marciano Dasai afgevaardigde voor Suriname bij de conferentie.

 

Regeringsleiders van acht Amazone-landen, verenigd in de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO), kwamen de afgelopen dagen bijeen. Dat was op zich al nieuws, want het was voor het eerst in 14 jaar dat de ACTO-leden bij elkaar aan tafel zaten. Doelstelling: beleidsdoelstellingen opstellen over de bescherming van het Amazonegebied met als belangrijkste agendapunten natuurbescherming en misdaadbestrijding. De ACTO – opgericht in 1978 – bestaat uit Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela.

 

De Amazone ligt in verschillende landen en daardoor is overeenstemming moeilijk. Aan illegale houtkap en mijnbouw wordt veel geld verdiend. Jarenlang zat er geen beweging in de onderhandelingen. Desondanks zijn er lichtpuntjes. Zo was de ontbossing van het Braziliaanse Amazonewoud afgelopen juli op het laagste niveau van alle julimaanden sinds 2017. Er werd circa 500 vierkante kilometer regenwoud gekapt, een afname van 66 procent ten opzichte van een jaar eerder. En in de eerste zeven maanden van 2023 nam de ontbossing af met ruim 42 procent ten opzichte van deze periode een jaar eerder.

Deze afname heeft volgens ingewijden alles te maken met het beleid van de Braziliaanse president Lula da Silva, die vanaf begin dit jaar aan de macht is. Hij was van 2003 tot 2010 ook al president en wist de houtkap in het Amazonegebied toen met 80 procent terug te dringen.

Ontbossing bleef illegaal, maar onder Lula’s voorganger Bolsonaro werd het budget voor de handhaving met 90 procent gereduceerd. Lula is meteen begonnen met het terugdraaien hiervan.

 

Het Amazonegebied is het grootste regenwoud ter wereld. Ruim de helft ervan ligt in Brazilië, waardoor het land een cruciale rol speelt bij het beschermen ervan.

Momenteel is 17 procent van het Amazonewoud verdwenen, dat is 26 keer de oppervlakte van Nederland.